![](/media/lib/105/n-ziarna-kakao-d1b051a8d8629ab0c34e65ed95dd7c10.jpg)
Kakao dobrze wpływa na zdrowie sercowo-naczyniowe
17 października 2016, 10:47Flawanole z kakao korzystnie wpływają na wiele biomarkerów zdrowia sercowo-naczyniowego.
![](/media/lib/95/n-bieg-95dbecc4e32681f1995dfcf4d9e031f3.jpg)
Wiadomo, jak działa hormon uwalniany w czasie ruchu
5 października 2016, 09:18Naukowcy wykazali, w jaki sposób iryzyna, hormon wydzielany m.in. przez mięśnie szkieletowe w czasie aktywności fizycznej, indukuje proces konwersji białych adipocytów w beżową tkankę tłuszczową i hamuje tworzenie białej tkanki tłuszczowej.
![](/media/lib/173/n-staruszkowie-94c718dbc49feb7f051b10466135706d.jpg)
Komu służy seks w starszym wieku?
6 września 2016, 10:19Pierwsze duże badanie wpływu seksu na zdrowie serca w starszym wieku ujawniło, że o ile u mężczyzn częsty seks zwiększa ryzyko zawału i innych problemów sercowo-naczyniowych, o tyle u kobiet obniża ryzyko nadciśnienia.
![](/media/lib/224/n-kawka-fef5d312a22208e8c6da0726938ff2fb.jpg)
Odkryto wariant genu ograniczający spożycie kawy
29 sierpnia 2016, 10:47Osoby z pewnym wariantem genu PDSS2 piją mniej kawy. Jak tłumaczą naukowcy ze szkocko-włosko-holenderskiego zespołu, obniża on zdolność komórek do rozkładania kofeiny, przez co alkaloid dłużej utrzymuje się w organizmie.
![](/media/lib/186/n-witamina-c-6bd63050d25c2a43b2dea74e1e501e4f.jpg)
Cytrusy zapobiegają powikłaniom otyłości
22 sierpnia 2016, 12:55Owoce cytrusowe pomagają zapobiegać związanym z otyłością chorobom serca, wątroby i cukrzycy.
![](/media/lib/111/n-losos-321cfefb29b0e99b6b41d0d4d0ae0798.jpg)
Większe spożycie kwasów omega-3 chroni przed retinopatią
19 sierpnia 2016, 06:00U diabetyków w średnim wieku i starszych spożycie co najmniej 500 mg długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych typu omega-3 (ang. long-chain ω-3 polyunsaturated fatty acids, LCω3PUFAs) dziennie zmniejsza ryzyko retinopatii cukrzycowej.
![](/media/lib/179/n-orzechy-19243c3b641a129590cab6187fa7ce44.jpg)
Orzechy chronią przed stanem zapalnym
1 sierpnia 2016, 10:49W badaniu ponad 5 tys. osób naukowcy z Brigham and Women's Hospital stwierdzili, że większe spożycie orzechów wiąże się z niższym poziomem biomarkerów zapalnych.
![](/media/lib/173/n-staruszkowie-94c718dbc49feb7f051b10466135706d.jpg)
Słaba równowaga sygnalizuje ryzyko demencji u najstarszych dorosłych
26 lipca 2016, 11:31Biorąc pod uwagę, że do 2050 roku liczba osób po dziewięćdziesiątce wzrośnie 4-krotnie, naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Irvine postanowili sprawdzić, czy 4 miary słabej formy fizycznej można połączyć z podwyższonym ryzykiem demencji u osób w wieku 90+.
![](/media/lib/250/n-maslo-1396b86f20ade319064ed6dbefd5285b.jpg)
Nie takie masło złe, jak je obsmarowują...
1 lipca 2016, 12:33Spożycie masła słabo koreluje z całkowitą śmiertelnością, nie wiąże się z chorobami sercowo-naczyniowymi i działa lekko zabezpieczająco w przypadku cukrzycy (korelacja jest ujemna) - dowodzi nowa metaanaliza naukowców z Tufts University.
![](/media/lib/206/n-brokul-093dad4b4e055eeb1e58890d88a4a726.jpg)
Geny do zwiększenia ilości fenoli w kapustnych
23 czerwca 2016, 10:22Naukowcy z Uniwersytetu Illinois wskazali geny, które wg nich, mogą odpowiadać za akumulację fenoli w brokułach. Jeśli ich przypuszczenia się potwierdzą, będzie je można wykorzystać w programach hodowlanych do upakowania w kapustowatych jeszcze większych ilości tych dobroczynnych związków.